Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Lastolite Ezybox, goed maar te duur
Patrick Mollema
Draadloos flitsen wordt steeds populairder en ik moet zeggen, daar doe ik zelf ook alles aan. Het is een te gekke manier van fotograferen met ongekende mogelijkheden en flexibiliteit. Er zitten ook wel nadelen aan.

De flitser die je normaal gesproken op je camera zet ga je nu los gebruiken. Het voordeel ervan is dat je veel mooier licht kun creëren. Plaatsing van licht is erg belangrijk. Voor mooi licht moet de flitser van de camera af. Een ander nadeel van een losse flitser is, dat het licht hard blijft. De losse flitser blijft een relatief kleine lichtbron en daarmee altijd hard licht afgeven.

En een natuurkundige wet leert ons dat hoe groter je lichtbron is ten opzichte van je onderwerp, des te zachter het licht is. Je kunt ook je flitser dichter op het onderwerp plaatsen, maar je kan moeilijk portretten gaan schieten met een flitser op 30 centimeter afstand van je model. Die kan daarna niets meer zien. Is geen goed plan.

Lastolite heeft daarom hele mooie softboxen ontwikkelt voor losse flitsers. Ze worden keurig geleverd met een bijpassend statief en alle benodigdheden. Je klapt de Ezybox in- en uit overal waar je hem mee naar toe neemt. En na gebruik doe je de box weer keurig in het meegeleverde tasje. De naam voor deze productlijn heeft Lastolite Ezybox genoemd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Beginnend bij 45x45 cm tot aan 76x76 cm. En ook nu geldt nog steeds, hoe groter je softbox des te zachter het licht.
Stacks Image 13
De Ezyboxen van Lastolite maken het licht zachter en egaler voor de diverse merken losse flitsers. In principe zijn er aansluitingen voor alle merken flitsers. De prijzen varieren van 169 euro tot 200 euro voor de Ezybox groot (76x76cm). Ze zijn al een stukje goedkoper geworden door de tijd heen. Ze waren enkele jaren geleden nog duurder. maar eigenlijk vind ik ze nog steeds te duur.

Best wel veel cursisten van mij hebben inmiddels deze Ezybox aangeschaft. In verschillende formaten. Ze werken allemaal prima. Mijn voorkeur zou altijd uitgaan naar de 76x76 uitviering, maar het flexibele werken wordt wel iets minder. 76x76 begint best een lomp gevaarte te worden. Dat is het enige nadeel. Andere keuze zou kunnen zijn de 60x60cm uitvoering. iets makkelijker in gebruik. De 38x38cm uitvoering vind ik te klein.

Een flitser en een Lastolite Hotshoe kit kopen komt snel neer op meer dan 600 euro. Een beetje studio flitser met een softbox kost minder. Dat moet je van onder ander Bowens voor minder dan 600 euro kunnen aanschaffen. Met een studioflitser kun je niet buiten fotograferen. Kan wel, maar is niet erg praktisch. Met deze Ezybox kun je ook niet buiten fotogarferen. Alleen op windstille dagen. Want als dit omvalt door een briesje wind, denk ik dat alles wel kapot is. Het is dus een beetje lood om oud ijzer als ik het op deze manier vergelijk.

En toch raad ik deze manier van flitsen aan i.p.v. met een studio flitser. je bent veel mobieler, sneller en je het het grote voordeel dat je ook hiermee gewoon TTL kunt blijven flitsen. Met een studioflitser op locatie werken betekent bij iedere kleine verandering van afstand licht tot onderwerp dat je de belichting moet aanpassen op je camera. Met TTL heb je daar veel minder last van. En het licht wat uit de Ezybox komt is erg mooi en zacht. En dat wil je graag.

De plussen:
  • Mooi zachter licht
  • Praktisch en klein mee te nemen
  • Licht qua gewicht
  • Niet moeilijk in elkaar zetten met baleinen zoals bij studio flitsers
De minnen:
  • Stevige prijs
  • Is het duurzaam en stevig?
Stacks Image 54
Resumé:
Niet kopen.
Bouw kwaliteit: 8.0
Prijs/kwaliteit : 5.0
Beoordeling: 6.5